Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι επισκέψεις σχολείων , σχολικών ομάδων, αλλα και από γκρούπ ενδιαφερομένων στο “Αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα- RE:THINK ’’.

 

Το “Αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα’’ είναι ένα επισκέψιμο Περιαστικό εκπαιδευτικό και πολυλειτουργικό αγρόκτημα, με στόχο, την διάδοση του «πολιτισμού της καλλιέργειας» και της «αγροκουλτούρας». Το Αγρόκτημα μας αποτελεί, ένα μοναδικό οικοσύστημα πολιτισμού αλλά και χώρο παιδείας και ενημέρωσης, με ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες στοχευμένες σε μία ολιστική παιδαγωγική προσέγγιση. Και όλα αυτά, μέσα στον αστικό ιστό.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρώτο επισκέψιμο Περιαστικό Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα με διάφορα εργαστήρια και εκδηλώσεις. Στον χώρο του αγροκτήματος, έχουν δημιουργηθεί καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα από εξειδικευμένο διεπιστημονικό προσωπικό, που απευθύνονται σε σχολεία και φορείς με κύριο στόχο την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και όλους τους παρακάτω τομείς.
Παράλληλα, αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές, κοινωνικές εκδηλώσεις με κοινό διαφόρων ηλικιών.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Τα προγράμματα έχουν τον γενικό τίτλο ” Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας“, απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότητας, και περιλαμβάνει ενότητες όπως:

 •  Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια, Δημιουργία του δικού μας αειφορικού κήπου
 • Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων
 •  Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος,
 •  Κομποστοποίηση (οικιακή και συνοικιακή)
 • Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts)
 •  Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προϊόντων (π.χ φυτικά ἐλαια, αφρόλουτρο κ.α)
 •  Οικοτεχνία.

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δειτε αναλυτικότερα το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα….

 • Τα εργαστήρια υλοποιούνται στον ευρύτερο ανοιχτό χωρο του αγροκτήματος, ανάμεσα σε πορτοκαλιές, πλατάνους, σεγκόιες, καζουαρίνες και ποικίλα άλλα δασικά και ενδημικά δέντρα της περιοχής μας, ανάμεσα σε ευωδιαστές διαδρομές αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, χρήσιμων τόσο στην καλλιέργεια αλλά και στην υγεία μας, όπως λεβάντες, ματζουράνες, λουίζες, μελισσόχορτα, αλλά και ανάμεσα σε άγρια αγροστώδη παραδοσιακά φυτά, όπως κουκιά, λούπινα, σινάπια, αλλά και διάφορες ποικιλίες παραδοσιακών δημητριακών της περιοχής μας. Το αγρόκτημα διαθέτει επίσης δύο κλειστούς χώρους, στους οποίους υλοποιούνται τα εργαστήρια που απαιτούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, την σποροτράπεζα με πάνω από 300 ποικιλίες παραδοσιακών φυτών και το εργαστήριο των ιδιοκατασκευών.
 •  Ως μια ευγενική προσφορά από εμάς και παράλληλα στοχεύοντας στην ανάπτυξη της υγιεινής διατροφής εντός του σχολικού περιβάλλοντος, παρέχουμε στο τέλος του προγράμματος στην ομάδα που θα επισκεφτεί το αγρόκτημά μας βιολογικά πορτοκάλια merlin από το αγρόκτημἀ. μας
 •  Υπεύθυνη των περιβαλλοντικών προγραμμάτων είναι η Μυρτώ Φοίφα, πτυχιούχος ΤΕΑΠΗ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Laban London School of Arts καθώς και δημιουργός των RE:THINK PROJECT και Farma Fifa Permaculture Project, με ειδίκευση στην βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση.
 •  Είμαστε στην διάθεση της σχολικής ομάδας ή του φορέα που θέλει να μας επισκεφτεί για οποιαδήποτε διευκρίνηση πάνω στην μεθοδολογία, αντικείμενα και στόχους του προγράμματός μας .
 •  Επιπλέον δίνουμε την δυνατότητα στην σχολική ομάδα ή φορέα που επιθυμεί να ενταχθεί στο πληροφοριακό και εκπαιδευτικό υλικό.
 •  Η δράση μας είναι μη κερδοσκοπική και στοχεύει στην ανάπτυξη της βιώσιμης και ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαιδευσης, ως εργαλείο για μια βιώσιμη κοινωνία.

Σκοπός

Βασικό ζητούμενο είναι η δυνατότητα για μία αέναη εναρμόνιση με τις φυσικές διαδικασίες και η ανάγνωση της φυσικής νομοτέλειας που δίνουν την δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας νέος τύπος ανθρώπου με ολιστική προσέγγιση ο οποίος θα φέρει ως κύρια χαρακτηριστικά του ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και διασυνεκτική, ευέλικτη, δημοκρατική συμπεριφορά και σκέψη.

Η RE:THINK κοινσεπ, έχει ως στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων διάδοσης του ευρύτερου καθημερινού “πολιτισμού της καλλιέργειας” μεταγγίζοντας μια λογική περιβαλλοντικής αυτάρκειας στην καθημερινότητά μας, αλλά και ταυτόχρονα μια συλλογική περιβαλλοντική ηθική, όπου πολιτισμός και φυσικό περιβάλλον είναι το ένα και το αυτό.

Καλό είναι για την σχολική ομάδα που θέλει να μας επισκεφτεί να γνωρίζει ότι:
Α. Μπορούμε να προσαρμόσουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμά, σε υπάρχον περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του.
Β. Για τα νηπιαγωγεία έχουμε άλλο χρονοδιάγραμμα προγράμματος.
Γ. Τα παιδιά χρειάζεται να φορούν άνετα ρούχα, κατάλληλη ενδυμασία για χτήμα, και αναλόγως των καιρικών συνθηκών να είναι εξοπλισμένα με μποτάκια και αδιάβροχα.
Δ. Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας ή αλλεργικών παθήσεων σε κάποιον συμμετέχοντα χρειάζεται να μας το γνωστοποιείτε πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Για όποια διευκρίνηση ή αν επιθυμείτε να σας στείλουμε σε έντυπη μορφή τον εκπαιδευτικό οδηγό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Σταθερό: 2721 0 22 505
Κινητό: 697 27 55 079
e-mail: farmafifa@gmail.com
F.b. : ΑγρόκτημαΦυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα

Πατώντας εδώ , στην ενότητα φωτογραφίες , μπορείτε να δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες από όλο το φάσμα του έργου του RE:THINK-Αγρόκτημα Φοίφα.

Σας περιμένουμε να επισκεφτείτε το κτήμα μας και μαζί να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά

στον
«Πολιτισμό της Καλλιέργειας»!