RE:THINK  ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ  ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

 

Η RE:THINK κοιν.σ.επ, καλείται να παρουσιάσει το έργο της και να μεταφερει την εμπειρία της οικιακής & συνοικιακής κομποστοποίησης και εκτός Καλαμάτας. Και συγκεκριμένα στον Δήμο Δ.Μάνης και στην Σαμοθράκη.

Καλεσμένη του Δήμου Δ.Μανης μέσα στο 2017 μέσα στον Δεκέμβριο τοποθέτησε πιλοτικά κομποστοποιητές σε σχολεία της περιοχής και συγκεκριμένα στα Δημοτικά σχολεία του Κάμπου και της Στούπας , υλοποιώντας παράλληλα ενημερωτικά εργαστήρια με καθολική συμμετοχή απο την σχολική κοινότητα. Στόχος είναι να γίνουν σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχἠς τόσο για συλλογική χρήση, όσο και προτροπή και εκπαίδευση για οικιακή χρήση, αλλά και να λειτουργήσουν πιλοτικά, διερευνώντας ἐτσι την δυνατότητα δημιουργίας Δικτύου Κομποστοποίησης στην περιοχή. Ενώ στις 24.01.2017 έγινε ενημερωτική εκδήλωση προς τους ξενοδόχους της περιοχής στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δ. Μάνης για τα ωφέλη της κομποστοποίησης και της δημιουργίας ενός Δικτύου Κομποστοποίησης, που να στοχεύει στην κοινωνική διαχείριση των οργανικών απορριμάτων.

Re:Think Composters in AgroTourist resorts in Mani area

Re:Think Touristic Composters in tourist resorts in Mani area

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Δ.Μἀνη είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα εξόχως τουριστική και στοχευμένη σε ένα ποιοτικό τουρισμό, που λειτουργεί και αναζητά τον σεβασμό και την αρμονική συνύπαρξη με το περιβἀλλον. Ετσι καθίσταται αναγκαία η εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοδιαχείρισης των οργανικών απορριμάτων, εύκολα διαχειρίσιμου απο τους ίδιους τους κατοίκους και προς όφελος αυτών. Η οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση δίνει την δυνατότητα στον χρήστη παραγωγό σκουπιδιών να μετατραπεί σε παραγωγό πλούσιου εδαφοβελτιωτικού ενεργού χώματος για τις δικές του αναγκες και εντελώς δωρεάν. Επιπλέον οι επιχειρήσεις του συνόλου του τουριστικού τομέα και της αγροδιατροφής κάνοντας κομποστοποίηση αναβαθμίζονται , αξιοποιώντας μια πρακτική, που όχι μόνο μειώνει το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά δίνει και προστιθἐμενη πολιτιστική, τουριστική και περιβαλλοντική αξία στην ευρύτερη περιοχή.

Από τις 29.01.2018 μέχρι και τις 02.03 2018 μέλη της RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ  βρίσκονται στην Σαμοθράκη καλεσμένοι του Αυστριακού Ινστιντούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης , ALPEN ADRIA UNIVERSITY και του συλλόγου “ Βιὠσιμη Σαμοθράκη” . Και οι δύο αυτοί φορείς σε συνεργασία δραστηριοποιούνται στο νησί και έχουν ως στόχο έχουν να μεταμορφώσουν την Σαμοθράκη σε πρότυπο νησί βιώσιμης διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης.

Στη Σαμοθράκη ξετυλίγεται μια ασυνήθιστη ιστορία στην οποία η ιδέα του Αποθέματος Βιόσφαιρας της UNESCO (UNESCO Biosphere Reserve), χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην προσπάθεια εφαρμογής ενός εναλλακτικού οράματος συμμετοχικής τοπικής ανάπτυξης. Αφετηρία υπήρξε η επιθυμία να προστατευτεί ένα νησί μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από δυνάμει καταστροφικές πρακτικές, και να επινοηθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης. Αξιοποιώντας μια σειρά από μελέτες σκοπιμότητας και μετά από διαρκείς επικοινωνιακές προσπάθειες, ο δήμαρχος της Σαμοθράκης με την ομόφωνη υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου, υπέβαλε αίτηση για την ένταξη της Σαμοθράκης στο Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (UNESCO-ΜΑΒ), ενώ το δημοτικό συμβούλιο έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Το μέλλον του νησιού συνδυάζει την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος με τον βιοπορισμό και την υποστήριξη της κοινότητας, και δίνει προοπτικές για το μέλλον των νέων.. Ελπίζουμε η περίπτωση της Σαμοθράκης να αποτελέσει μοντέλο αειφορίας, να εμπνεύσει και να επηρεάσει κι άλλες περιοχές προς αντίστοιχους σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτο η RE:THINK κοινσεπ εχει κληθεί να μεταφέρει το παράδειγμα της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης σε κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιου εγκαθιστώντας κομποστοποιητἐς RE:THINK και υλοποιώντας εκπαιδευτικά εργαστήρια και ενημερώσεις. Συγκεκριμένα εγκαθίστανται πιλοτικά 3 κομποστοποιητές στα Δημ. Σχολεία Καμαριώτισσας και Λακκὠματος καθως και στο ΚΔΑΠ της Χώρας. Ενω ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει στο Δημ.Σχολείο Καλαμαριώτισσας

Re:Think leaflet of Composting instructions for Samothraki Compost experiment

Στην Σαμοθράκη τα στερεά απόβλητα μεταφέρονται με πλοίο στην ηπειρωτική χώρα με αρκετά υψηλό κόστος για τον Δήμο.

Με την διαδικασία της κομποστοποίησης μειώνεται σημαντικά ο όγκος των μεικτών στερεών αποβλήτων και συνεπώς και των εξόδων μεταφοράς , προστατεύοντας το περιβάλλον και την Σαμοθράκη.

Ελπίζουμε οτι και ο Δήμος Καλαμάτας θα μπορἐσει να ανταποκριθεί στις προοπτικές και ανάγκες ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε απο την Καλαμάτα , ταξίδεψε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και πλέον αρχίζει και εγκαθίσταται σαν λογική και σύστημα και σε άλλες κοινωνίες. Καθώς αποτελεί κοινωνική και περιβαλλοντική καινοτομία το γεγονός ότι ο ίδιος ο πολίτης έχει την δυνατότητα στον δημόσιο χώρο να αξιοποίησει τα οργανικά του απορρίματα προς όφελος του και εντελώς δωρεάν για τον ίδιο.

Στην Καλαμάτα το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 αλλά σε ευρύτερη διάσταση το 2014 με την τοποθέτηση 61 κάδων κομποστοποίησης σε γειτονιές και σχολεία. Στο διάστημα 2014-2015 είχε ήδη απορρφήσει συνολικά 800 περίπου τόνους οργανικών απορριμάτων. Ενω οι εστίες οργανικών, που αρχικά είχαν δηλωθεί μέσα στο 2014 είχαν φτάσει τις 200 και αυξάνονταν.

Στο διάστημα 2015-2016 οι κομποστοποιητές μειώθηκαν στους 58 αλλά η χρήση παρέμενε μεγάλη, καθως οι κομποστοποιητές στο συνόλό τους ήταν γεμάτοι, έστω και αν πολλοί χρειαζόντουσαν αλλαγή λόγω φθοράς χρήσης και χρόνων.

Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης, πέρα απο τους χρήστες τους , ως βασικό αρωγό έχει και οφείλει να έχει τον Δήμο. Τόσο για να ειναι λειτουργικό αλλά και προσιτό σε όλους.Με βάση την λογική οτι το καλύτερο σκουπίδι είναι εκείνο που δεν δημιουργήθηκε ποτέ, η RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ προσπαθεί να αναδείξει την αυτοδιαχείριση των οργανικών απορριμάτων μέσω της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης, ως μια καλή και πρωτοποριακή πρακτική βιώσιμης και δίκαιης διαχείρισης των απορριμάτων.

Ελπίζουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε από την Καλαμάτα να μπορέσει να συνεχίσει να αποτελεί καλό παρἀδειγμα, στον χώρο που το γἐννησε, με την σωστή αρωγή και υποστήριξη του Δήμου.