DSC_4243-e1389891014272

Είναι γεγονός η πανευρωπαική μέρα δράσης για τον καθαρισμό των δημόσιων χώρων έγινε!
Την περασμένη Kυριακή και ενώ το θερμόμετρο χτύπαγε για πρώτη φορά 25αρια για φέτος, καποιοί και κάποιες απαρνηθήκαμε τις παραλίες και μαζευτήκαμε στο πάρκο του ΟΣΕ. Ο στόχος ήταν σημαντικός έτσι ώστε να μας παρασύρει να αφήσουμε την δροσιά των μπαλκονιών μας και το αεράκι της θάλλασας και να κινητοποιηθούμε. Είχαμε κανονίσει έδω και μέρες να συγκεντρωθούμε για να καθαρισούμε το πάρκο μας . Και είμασταν όλοι εκεί , ήρθαμε σε παρέες αλλά και μόνοι, με ποδήλατα, αλλά και με τα πόδια, με τσουγράνες, σακούλες, γάντια , αλλά και με κεράσματα για την παρέα, με χαμόγελα, με διάθεση για δουλειά και για παιχνίδι. Και ο στόχος επιτεύχθει. Το πάρκο καθαρίστηκε με κάθε λεπτομέρεια…σε αντίθεση με όσα λέει η λαική παροιμία ¨ὁσα βλεπει η πεθερά῾῾ , την κυριακή αστράψαμε τα πάντα… ξεθάψαμε τα σκουπίδια κάτω από τα βαγόνια, ψαρέψαμε τα σκουπίδια από τα λούκια των τρεχούμενων ποταμακίων , μέχρι και στο γνωστό άθλημα του “γόπινγκ” επιδοθήκαμε με ολυμπιακές αποδόσεις. Και αφού έγιναν όλα αυτά και βγάλαμε τα γάντια μας, πλήναμε τα χέρια μας και φάγαμε το πρώτο παγωτό για να καλωσορίσουμε την άνοιξη.

Είχε έρθει η ώρα για παιχίδι…

Μικροί και λίγο μεγαλύτεροι μαζευτήκαμε στην σκιά του ευκάλυπτου, δίπλα στους 2 από τους 6 συνοικιακούς Re:Think κομποστοποιητές που υπάρχουν στο πάρκο για να ανακαλύψουμε την ¨μαγική¨ διαδικασία της κομποστοποίησης.
Συζητήσαμε , μαντέψαμε , σκεφτήκαμε τις εναλλακτικές και κἀθε ομάδα παιδιών πρότεινε τη συνταγή της για το πιο ¨νόστιμο¨ κομπόστ.
Η συνταγή περιελέμβανε τα οργανικά μας απορρίματα και οι γαστρονομικοί δοκιμαστές είναι οι σκώληκες και οι μικροοργανισμοί των κομποστοποιητών του πάρκου που δοκιμασάν στο τέλος τα πιάτα που είχαν τα παιδιά να τους προτείνουν. Διασκεδάσαμε και φέυγοντας πήραμε και μαζί μας έαν γλαστράκι με κομπόστ για να θυμόμαστε όσα μάθαμε και φυτέψαμε σε αυτό ήλιο για να κανουμε τις αυλές μας και την πόλη μας πιο όμορφη. Παράλληλα οι λίγο μεγαλύτεροι συζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης που γίνεται στον Δήμο μας. Λύσαμε τις απορίες μας, μάθαμε πόσο απλά μπορούμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ζητώντας να υιοθετήσουμε έναν συνοικιακό κομποστοποιητή Re:Think στην γειτονιά μας, είτε να συμμετέχουμε στους ήδη υπάρχοντες σε όλη την πόλη.

Και τέλος μοιράστηκε στις ομάδες των ¨ Σχολείων με κήπο¨ το πρώτο κομπόστ απο τους κομποστοποιητές του πάρκου για να συνεχίσουν να ομορφαίνουν τα σχολεία της Καλαμάτας . Πολλά σχολεία άλλωστε έχουν ήδη αρχίσει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της συνοικιακής κομποστοποίησης με τους δικούς τους κομποστοποιητές στις αυλές των σχολείων τους , δημιουργώντας σιγά σιγά το δικό τους κομπόστ, μιαςκαι οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε Πελοποννήσου είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της συνοικιακής κομποστοποίησης στην πράξη.Με όλα αυτά πέρασε η ώρα, ήρθε το σούρουπο και λίγο πεινάσαμε , κάπου εκεί άρχισε να μυρίζει το φρεσκοψημένο ψωμί στον ξυλόφουρνο του πάρκου. Κάποιες είχαν προνοήσει απώ νωρίς, ζύμωσαν από βραδύς και το απομεσήμερο ενώ οι υπόλοιποι καθαρίζαμε, άναψαν το φούρνο και μας ετοίμασαν το καλύτερο ψωμί του κόσμου.

Καπώς έτσι πέρασε όμορφα η μέρα και ήρθε η ώρα να αποχαιρετιστούμε…
Φύγαμε κουρασμένοι αλλά πανευτυχείς με το αποτέλεσμα. Ακομά πιο σίγουροι ότι θα περνάμε άκομα πιο πολλές ώρες στο πάρκο, θα το φροντίζουμε και θα το ζωντανεύουμε για ακόμα μια χρονιά.

*Η δράση αυτή συνδιοργανώθηκε από την ομάδα του Re:Think Project, τους Ποδηλάτες Καλαμάτας και την ομάδα της ΠΕΕΚΠΕ Πελοπονήσου στα πλαίσια την πανευρωπαικής μέρας δράσης Let’s do it! σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.