Η ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 6 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

flyer rethink.πισω.πλατεία.Οθωνος

 

 

 

Καθώς έχει γίνει πλέον σύνηθες φαινόμενο στην νεοελληνική πραγματικότητα να αδιαφορούμε για το πού πάνε τα σκουπίδια μας και τί γίνεται με αυτά. Όταν όμως έρθει η ώρα να “μπουκώσουν” κάποιες “λύσεις” (που μόνο λύσεις δεν αποτελούν) τότε τα σκουπίδια δημιουργούν ολόκληρα βουνά γύρω μας ,  μια μικρογραφία των βουνών-χωματερών , στα οποία έιχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια να τα εναποθέτουμε.

Εμείς στην δική μας καθημερινότητα και ειδικά αν έχουμε 2 τετραγωνικά χώματος στο χώρο του σπιτιού μας ή στον χώρο εργασίας μας, μπορουμε να ξεκινήσουμε να κομποστοποιουμε τα οργανικά μας , με ασφάλεια. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι εξοικειώση με την διαδικασία, ευαισθησία και υπομονή!

ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ!!!!!….

Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιούμε:

 • Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά κατά προτίμηση ή και βρασμένα, από τη στιγμή που δεν έχουν σάλτσες ή λάδια).
 • Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
 • Φυτικά Υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν, κ.λπ.
 • Στάχτη, π.χ. από τζάκι
 • Τσόφλια Αυγών
 • Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, χάρτινες μαλακές σακούλες)
 • Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό)
 • Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
 • Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα, κ.λπ.

 

Αυτοσχέδιοι Κομποστοποιητές / Εξοπλισμός Κομποστοποίησης:

taygetos_kados

Α. κομποστοποιητής από Ξύλινες Παλέτες

 • 4 Ξύλινες Παλέτες
 • Σύρμα για το δέσιμο

Τοποθετούμε τις παλέτες κάθετα στο έδαφος,  ακουμπώντας μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο και τις δένουμε με το σύρμα.

3

Β. Κομποστοποιητής από Συρματόπλεγμα

 • Συρματόπλεγμα (τουλάχιστον 4 μέτρα)
 • Σύρμα για το δέσιμο

Τοποθετούμε το συρματόπλεγμα κάθετα στο έδαφος, δημιουργώντας ένα κύλινδρο και το δένουμε με σύρμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση και για τις 2 αυτοσχέδιες κατασκευές είναι ο χώρος που θα επιλέξουμε να έχει επαφή με χώμα στο κάτω μέρος, να είναι σκιερός και να μπορεί εύκολα να καταβρέχεται, προκειμένου να διατηρείται μια στοιχειώδης υγρασία στο εσωτερικό του κομποστοποιητή.

Παράλληλα, αν διαθέτουμε τον απαιτούμενο χώρο, μπορούμε να κάνουμε απλή τοποθέτηση κομμένου χορταριού (κυρίως) σε λοφίσκο, το λεγόμενο «φουσκί».  Στη συνέχεια μπορούμε να το αναμείξουμε με τα υπόλοιπα υλικά, προτιμώντας κυρίως τα φυτικά υπολείμματα, τα οργανικά λιπάσματα, το πριονίδι και τα ωμά χορταρικά, λαχανικά και φρούτα.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις , οι γαιοσκώληκες δίδονται από τη φύση!!!

Πόσα είδη κάδων υπάρχουν;

Αρχικά υπάρχουν 2 διαφορετικές κατηγορίες ειδών. Μία γι αυτούς που διαθέτουν κήπο μία γι αυτούς που έχουν μπαλκόνι.

Για όσους διαθέτουν κήπο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς μπορούν να κατασκευάσουν το δικό τους κομποστοποιητή, με τους τρόπους που προαναφέραμε. Οι συγκεκριμένοι τρόποι ενδείκνυνται ακόμα και για κοινόχρηστους κομποστοποιητές σε πολυκατοικίες, με κατάλληλους κοινόχρηστους κήπους.

Όσοι όμως μένουν σε πολυκατοικία, χωρίς τη δυνατότητα κοινόχρηστου κήπου, προτιμότερο είναι να αγοράσουν κομποστοποιητές οικιακής χρήσης που διατίθενται στην αγορά, για την αποφυγή μυρωδιών. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αυτοσχέδιες λύσεις, με τη χρήση μεγάλης χωρητικότητας γλαστρών ή πλαστικών κιβωτίων.

 

Πως φτιάχνουμε κομπόστ στο σπίτι;

Ρίχνουμε στον κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά της κουζίνας μας και προσθέτουμε φύλλα και κλαδιά με λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μείγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί κατάλληλη τροφή για τους γαιοσκώληκες που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών.

Τροφοδοτούμε τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα (2 φορές το μήνα), ώστε να εμπλουτίζεται με οξυγόνο.

Σημαντικό είναι να διατηρείται μια σχετική υγρασία στο μείγμα, μέσα από την κατάλληλη επιλογή του μέρους που θα κάνουμε κομποστοποίηση, αλλά και με περιοδικό κατάβρεγμα του μείγματος.

Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 6 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, στις γλάστρες ή και στα παρτέρια της γειτονιάς μας.

 

Γεμίζει γρήγορα ο  αυτοσχέδιος κομποστοποιητής;

Ο κομποστοποιητής δε γεμίζει καθόλου εύκολα, θα μπορούσε μάλιστα να καλύψει τις ανάγκες δύο και τριών νοικοκυριών. Πρέπει να σκεφτούμε πως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε μέσα του, χάνουν το νερό τους και μικραίνει σημαντικά ο όγκος τους.

 

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας;

Όχι, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φτάνουν στου 65 – 70 βαθμούς κελσίου, όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα.

Επιπλέον, ο κάτοχος του κομποστοποιητή είναι αυτός που καθορίζει τι θα ρίξει στο μείγμα, με αποτέλεσμα να καθορίζει την «καθαρότητα» του λιπάσματος.