Πασχαλιάτικες   Κυριακές  στο Αγρόκτημα

Σε κήπους ανοιξιάτικους, κλίμα γιορτινό και ρυθμούς Πασχαλινούς συνεχίζει το Αγρόκτημα  Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα τις κυριακάτικες εκδηλώσεις του με ποικίλες εκπαιδευτικές θεματικές που αφορούν όλη την οικογένεια, αλλά και οποιονδήποτε αισθάνεται παιδί, και φέρουν τον τίτλο «Κυριακή στο Αγρόκτημα»! Οι δύο επόμενες Κυριακές, λοιπόν, διαμορφώνονται ως εξής:

  • 14 Απριλίου: “Καρδιές πολύ…σπορες Πασχαλινές, άκρως φωτεινές και λαμπερές”
  • 21 Απριλίου “Αυγά από λουλούδια – βαφή αυγών από φυτικά χρώματα”.

Το πρώτο αφορά την δημιουργία διακοσμητικών σποροσυνθέσεων κατάλληλων είτε για την διακόσμηση των πασχαλιάτικων λαμπάδων είτε και για απευθείας φύτευση, με την τεχνική της φυσικής καλλιέργειας. Το δεύτερο σχετίζεται με την αναβίωση του σχετικού εθίμου, δημιουργώντας πρωτότυπα χρώματα από φυτά.

Εκτός από την οικοκεντρική εκπαιδευτική πρακτική, βασικός στόχος των εργαστηρίων είναι η διανομή σποροφύτων και η προετοιμασία του ενδιαφερόμενου κοινού για την επόμενη Τοπική Ανταλλαγή Σπόρων, μέσω της Ανοιχτής Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων (της μοναδική στην Πελοπόννησο) που στεγάζει το Αγρόκτημά μας. Στους κόλπους της συντηρούνται και διαφυλάσσονται ήδη πάνω από 450 παραδοσιακές ποικιλίες, έργο σπουδαίας αξίας για την οικοδόμηση μιας αυτάρκους και βιώσιμης κοινωνίας. Όχι μόνο αυτό, αλλά αποτελεί και αποθήκη προμήθειας υλικού τόσο για ενδιαφερόμενους ιδιώτες, όσο και για σχολεία που επιθυμούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους κήπους, σε συνεργασία με εμάς.

Διαδραστικά παιχνίδια πάνω στην αειφορία

Συνεχίζοντας αδιάκοπα τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, το Αγρόκτημα υποδέχεται καθημερινά σχολικές – και όχι μόνο – ομάδες που παρακολουθούν τα πρωινά προγράμματα του «Πολιτισμού της καλλιέργειας» αλλά και το απογευματινό «Σχολείο στη φύση», με απώτερο στόχο τη γνωριμία και εξοικείωση με τις φυσικές διαδικασίες και τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Μονο από το 2018 έως και σήμερα έχουν περάσει από το Κτήμα πάνω από 90 σχολικές ομάδες, από όλη τη Μεσσηνία, αλλά κι εκτός. 3.500 μαθητές εξοικειώθηκαν με τα είδη σπόρων και φυτών, αλλά και τις ιδιότητές τους, εκπαιδεύτηκαν στην αρχές της φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας και παρακολούθησαν χρηστικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια ιδιοκατασκευών από φυσικά και μη υλικά. Τέλος ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία της κομποστοποίησης, της παραγωγής φυσικού χώματος από οργανικά υπολείμματα.

Οικοκεντρική εκπαίδευση, τόσο απαραίτητη για μια βιώσιμη κοινωνία

Αν και το Δίκτυο Κομποστοποίησης επεκτείνεται συνεχώς εκτός Καλαμάτας, στην πόλη αναμένεται ακόμα μια σταθερή και εποικοδομητική για όλους συνεργασία με το Δήμο, γεγονός που αποτελεί μελανό σημείο στην ανάπτυξη κι επέκτασή του, τη στιγμή που ήδη 20 σχολεία, αλλά και δεκάδες ομάδες κατοίκων, αναμένουν τον δικό τους κομποστοποιητή.

Αυτοδιαχείριση των απορριμμάτων, από παραγωγοί σκουπιδιών γινόμαστε παραγωγοί κομπόστ

Το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα είναι ένα πολυλειτουργικό, περιαστικό αγρόκτημα, πολύ κοντά στην καρδιά της πόλης, που λειτουργεί ως χώρος οικοκεντρικής, βιωματικής και δημοκρατικής εκπαίδευσης στη φύση κι όπου τα γνωστικά αντικείμενα και η ανάπτυξη των παιδιών προσεγγίζονται ολιστικά, βασιζόμενα στο μοντέλο ενός αυτοτελούς οικοσυστήματος. Η αυτοδιαχείριση της τροφής, της ενέργειας και των απορριμμάτων αποτελούν βασικούς πυλώνες του εκπαιδευτικού μας έργου, το οποίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Δ/νση: Νέα Είσοδος Καλαμάτας, οδός Ηρώων Πολυτεχνείου (πριν από το πρατήριο βενζίνης ΑVIN). F.B: ReThink-Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα. Τηλέφωνο: 27210 22505 για πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στις “Κυριακές στο Αγρόκτημα” με γενική είσοδο 6 ευρώ/άτομο και παροχή χειροποίητων βιολογικών κερασμάτων από τους καρπούς του κτήματος.
Για τα σχολικά μας πρόγραμματα ισχύει ειδικό πλαίσιο, γι´αυτό παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν μαζί μας για ενημέρωση.