Παίρνει πάλι μπρoς το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας

Τοποθέτηση κομποστοποιητή και εργαστήριο συνοικιακής κομποστοποίησης στην οδό Μπουλούκου 12

 

 

Υπογράφτηκε στις 4.11.2016 η εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στις αρχές καλοκαιριού επιμέλεια του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας κα ιτης RE:THINK Κοινσεπ.

Το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας αποτελεί ένα καινοτόμο, και μοναδικό στην Ευρώπη βίωσιμο συστημα διαχείρισης των οργανικών υπολλειμάτων από τους ίδιους τους κατοίκους-χρήστες του Δικτυου ,.Ο βασικός μας εξοπλισμός αποτελείται από τον συνοικιακό κομποστοποιητή με πιστοποιητικό ευρασιτεχνίας , από τον ΟΒΙ, το οποίο και αποτελεί ένα εργαλείο αστικού εξοπλισμού για κοινή και δωρεάν από τους πολίτες χρήση. Οι χρήστες του συνοικιακού κομποστοποιητή, εγγεγραμμένιοι ανα ομάδες γειτονιάς μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να λειτουργούν αυτόνομα  τον συνοικιακό κομποστοποιητή της γειτονιάς τους και να παράγουν πολύσιο εδαφοβελτιωτικό οργανικό χώμα που οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιούν εντελώς δωρεάν.

Ετσι με τη νέα Σύμβαση , αξίας 10.368  συν ΦΠΑ και διάρκειας 3 μηνων θα μπορέσουμε

Α.να αντικαταστήσουμε  και επανατοποθέτησουμε  8  συνοικιακούς κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί από το 2011 και  έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Β. Θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και να επισκευάσουμε (όπου αυτό απαιτείται) το σύνολο των υπόλοιπων  κομποστοποιητών του δικτύου που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 61 δημόσιους χωρους  του Δήμου Καλαμάτας βάσει της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ RE:THINK ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και Δήμου Καλαμάτας. Οι ως άνω κομποστοποιητές,  διαχειρίζονται από ομάδες κατοίκων ή φορείς της πόλης, στους οποίους  πηγαίνει και το τελικό παραγόμενο προϊόν.

Γ. Θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την εκπαίδευση των πολιτὠν στην κομποστοποίηση και στην διαχείριση του συνοικιακού κομποστοποιητή της γειτονιάς τους με την μορφή 10 επιτόπιων εργαστηρίων συνοικιακής κομποστοποίησης καθώς και θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε επικοινωνιακά τα αποτελέσματα του έργου.

Δ. Θα μπορέσει ο  ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Ελαίας και Οπ/κών Καλαμάτας), με τον οποίο ήδη συνεργάζόμαστε να πιστοποιήσει τα ποιιοτικά χαρακτηρηστικά του παραγόμενου από τους κάδους οργανικού χούμο (κομπόστ) κατάλληλο για κάθε χρήση.

Ε. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας  με βάση τις αρχές της ισότιμης συνεργασίας συμφωνα με το καταστατικό των φορἐων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Οσοι  θέλουν να μετάσουν στο Δίκτυο, ως εγγεγραμμένοι χρήστες, αλλά και να αιτηθούν συνοικιακό κομποστοποιητή στην γειτονιά τους ή να συμμετάσχουν σε εργαστήριο συνοικιακής κομποστοποίησης μπορούν πάντα να στείλουν mail ενδιαφέροντος στο info@rethink-project.gr ή να τηλ. στο 2721022505

L10607164,1

 

 

Η ιστορία του Δικτυου ξεκινά το 2011 με την δωρεάν τοποθέτηση και επιμέλεια από την ομαδα RE:THINK 10 συνοικιακών κομποστοποιητων σε χώρους πρασίνου της Καλαμάτας για πιλοτική λειτουργία. Όμως το 2014 το Δικτυο εξελιχτηκε και απέδειξε ουσιαστικά το έργο του μέσω της προγραμματικής Σύμβασης που υπογραφτηκε μεταξύ της RE:THINK  κοινσεπ και του Δήμου Καλαμάτας και η οποιά διέρκεσε ένα χρόνο και τα αποτελέσματα της οποίας ήταν

1. η τοποθέτηση αλλων 36 συνοικιακών κομποστοποιητών

2. Η ανάπτυξη και επιμέλεια του συνόλου του Δικτυου Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαματας , το οποίο και έφτασε τους 61 συνοικιακούς κομποστοποιητές στον ευρυτερο Δήμο Καλαμάτας.

3. η διοργάνωση  75 ανοιχτών επιτοπιων εργαστηρίων οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης,  στους δημότες –μέλη του Δικτύο3

4. Η οργάνωση μέχρι και σήμερα και άλλων25 περιπου ενημερωτικών δράσεων στα σημεία της συνοικαικής κομποστοποίησης καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους πρασίνου

5. η κομποστοποίηση 868, 036 τόννων οργανικών απορριμάτων στους δημόσιους χώρους της Καλαμάτας αλλά και στα κέντρα του Δικτύου  από τους ίδιους του πολίτες της Καλαμάτας η οποιοι και λαμβάνουν δωρεάν το εδαφοβελτιωτικό υλικό που οι ίδιοι έχουν πράξει, κερδίζοντας ο Δήμος έτσι 74.231 ευρώ, από την αποκομιδή και διαχείριση που γίνεται μέσω του Δικτύου.

7o-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bf Κομποστοποιητές στους Δημοτικούς Λαχανόκηπους από το Re:think και το Δήμο Καλαμάτας

Τόσο η βασική λογική του Δικτύου που στηρίζεται στην αυτοδιαχείριση των οργανικών υπολλειμάτων από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί δηλ. Ο οικονομικά κοινωνικός του χαρακτήρας, η εντοπιότητα συνεργατών και υλικών, η παραχώρηση δομών από τους 2 βασικούς συνεργάτες του Δικτύου (Ελγό-Δήμητρα και Αγρόκτημα Φοίφα), η ευελιξία ανάπτυξης του Δικτύου (ανάπτυξη βασισμένη αποκλειστικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ίδιους τους πολίτες) έχει μειώσει κατα πολύ μεγάλο βαθμό το κόστος διαχείρισης και παράλληλα έχει συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και έχει αποδείξει οτι μπορούμε να ανακυκλώνουμε με οργανικό και ως εκ τούτου καθαρό και ασφαλές τρόπο τα οργανικά μας υπολλειματα για το δικό μας συμφέρον. Η διαλογή στην πηγή είναι η μόνη λύση για να έχουμε καθαρές λύσεις. Και η αυτοδιαχείριση των οργανικών μας υπολλειμάτων είναι το μονο κίνητρο.

Μέσα σε αυτό  το πλαίσιο, δημιουργώντας καινοτόμο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό έργο, με εμφανή πλέον αντίκτυπο εντός και εκτός Μεσσηνίας χωρις περιττες υπεραξίες έχουμε συστήσει ένα δίκτυο εθελοντών αλλά και εργαζομένων και έχουμε δημιουργήσει περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δομές προσβασιμες σε όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Συνοικακής Κομποστοποίησης του Δήμου Καλαμάτας. Πιστεύουμε στην κοινωνική διαχείριση των απορριμάτων ως το πιο ουσιαστικό εργαλείο ενδυνάμωσης της κοινωνίας και συνειδητοποίησης πώς ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι υπαρκτό, βασιζομενο στην ενεργοποίση των πολιτών στην διαλογή στην πηγή και στην ανάκτηση ανακυκλωσιμης ύλης ή και ενέργειας προς αυτοδιαχείριση. Η κοινωνική οικονομία και ως εκ τούτου η συμμετοχική δομή  στην διαχείριση των απορριμάτων μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό  αντίβαρο στις απαρχαιωμένες συγκεντρωτικές  κοστοβόρες πρακτικές σύμμεικτης διαχείρισης απορριμάτων.

Μια βιώσιμη κοινωνία δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον στον άνθρακα και στο πετρέλαιο. Και το γνωριζουμε ολοι. Το μέλλον έχει την φύση στο πλεύρο του , γιατι μόνο τότε υπάρχει μἐλλον.

Τέλος καλούμε τον Δήμο να μπορέσει να επιβραβεύεσει τους χρήστες του Δικτύου με την δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τους τελών.

Το έργος μας στηρίζεται  από συμπράξεις και συνεργασίες με τον Δήμο Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ερευνητικό ίδρυμα  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών οργανισμών όπως ΕΛΛΕΤ, ΠΕΕΚΠΕ, ΚΑΝΕ, , κ.ά.. Βασικοί υποστηρικτές όλων των παραπάνω είναι οι πολίτες της Καλαμάτας που έχουν αγκαλιάσει όλες τις παραπάνω δράσεις και βοήθούν  ενεργά με όποιον τρόπο ο καθένας μπορεί. ”

ΚομποστοποίησηRE:THINK COMPOSTER