ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«
Kι αν ήσουν εσύ;»

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΙΟΥ 2019, 9.30  – 12.30

6 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 21 εκπαιδευτικοί,

200 μαθητές και μαθήτριες, 1 θεατρικό, 5 εργαστήρια για μαθητές.
Στο Re: Think – Αγρόκτημα Φοίφα

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, διοργανώνουν μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, ώρα 9.30  – 12.30, στο Re: Think – Αγρόκτημα Φοίφα.

Το φεστιβάλ αυτό είναι το δεύτερο που οργανώνεται φέτος στην Καλαμάτα. Είχε προηγηθεί ανάλογο στις 15/4/2019 με τη συμμετοχή σχολείων κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το φεστιβάλ  πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Οι μαθητές έδωσαν ένα ραντεβού, να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιήσει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς,  να γνωριστούν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις. Έτσι 200 μαθητές όλων των ηλικιακών βαθμίδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με όχημα το θέατρο διερευνούν και παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο το πώς αντιλαμβάνονται το «ποιος είμαι εγώ», «ποιος είναι ο άλλος» και το ότι  «μπορώ να έρθω στη θέση σου – μπορούμε να ζήσουμε μαζί». Μαζί τους δραστηριοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες τους με στόχο, αφού μοιραστούν βιωματικά τις εμπειρίες των μικρών μαθητών, να ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας και να μάθουν να ζουν μαζί τους αρμονικά και δημιουργικά.

Το πρόγραμμα  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Ραδιοφωνικό σποτ που ετοίμασαν οι μαθητές με τη στήριξη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών (σε κείμενο της Σοφίας Δ. Νινιού) θα παίζεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Κανάλι 1, ΕΡT και Cityfm, με στόχο να ταξιδέψει παντού το μήνυμα πως μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι Μαζί παρά τις διαφορές μας.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Καλαμάτας:

Νηπιαγωγείο Αρφαρών, Νηπιαγωγείο Θουρίας, 21ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Άρι

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών : Αλεξοπούλου Χαραλαμπία, Αποστολοπούλου  Ζαχαρούλα, Αποστολοπούλου Παναγιώτα, Γιαννούλτση Ελένη, Γιαννοπούλου Σοφία, Γραμματικού Αγγελική, Δουλκερίδου Μαρία, Ιωάννου Αλεξία, Κανελλίδη Δήμητρα, Κυριακοπούλου Μαρία, Λουμίτη Πάρρυ, Μακρή Κονδυλία, Μαστοράκη Μαριγιάννα, Μπρέγιαννη Φωτεινή, Νικολοπούλου Φανή, Πανουσοπούλου Ανδρομάχη, Παπαδοπούλου Δώρα, Πούλου Δήμητρα, Σάλμα Μαρία, Τζήλου Γεωργία, Τσώνη Ασπασία, Χαντζή Φλούδα Χριστίνα

Στην προετοιμασία και υλοποίηση  των εργαστηρίων συνεισέφεραν ακόμη οι :

-ΝινιούΔ.Σοφία, Συγγραφέας – Φιλόλογος

-Φοίφα Μυρτώ, Εκπαιδευτικός, Εμψυχώτρια – Διαχειρίστρια Αγροκτήματος Φοίφα – RETHINK

Συντονισμός: Γεωργία Τζήλου

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Συνεργασία: re: Think – Αγρόκτημα Φοίφα

Πληρ.: 210-6541600 / www.Theatroedu.gr