“Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω”

 

Κάπως ετσι αρχίζει και η ιστορία του RE:THINK PROJECT, μετέπειτα  “RE:THINK- Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα”  στην περιοχή μας και όχι μονο….Αφορμή??

Η εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή μας από τις ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά και από την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στα προϊόντα διατροφής και στην περιοχή μας.

Το RE:THINKPROJECT αποτελεί ένα έγχειρημα περιβαλλοντικής και κατ’ επέκταση πολιτισμικής ανάτασης για την Καλαμάτα (και πλέον όχι μόνο).  Κύριος στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τον κάθε πολίτη στην αυτοδιαχείριση των οργανικών του υπολλειμάτων σε δημόσιο χώρο για ιδία χρήση.

Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο πανευρωπαϊκά δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης στο δημόσιο χώρο, διαχειριζόμενο από τους ίδιους τους πολίτες, που μετέχουν σ’ αυτό, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.

Ξεκίνησε στην πόλη μας με μια πρωτοπόρα ακτιβιστική δράση,  τοποθετώντας με ιδία μέσα το 2011  10 συνοικιακούς  κομποστοποιητές σε κεντρικά σημεία της πόλης. Κατά τα έτη  2014-16, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας οι συνοικιακοί κομποστοποιητές γίναν 61!

Ο όγκος του οργανικού υλικού που διαχειρίστηκαν οι κομποστοποιητές ανέβηκε στους 800 τόννους ενώ οι δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης συνολικά ξεπέρασαν τις 200 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.

 

DSC_8066

 Βλέπουμε σιγά, σιγά μια καινούρια πραγματικότητα να  δημιουργείται, στον δημόσιο χώρο, όπου ουσιαστικά καλείται ο μέσος καταναλωτής – παραγωγός σκουπιδιών, να μετατραπεί σε ενεργό πολίτη αναλαμβάνοντας ο ίδιος τον ρόλο που του αναλογεί, στην διαχείριση ενός παγκόσμιου αλλά και τοπικού προβλήματος και να μεταμορφωθεί από παραγωγό σκουπιδιών σε παραγωγό κομπόστ για ιδιά χρήση, παράγοντας οργανικό λίπασμα προς όφελός του.

Η ιδέα της αυτοδιαχείρισης των δικών μας οργανικών απορριμμάτων είναι επίσης πρωτοποριακή, διότι αποκλείει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, για τη χωροθέτηση τόπων επεξεργασίας των απορριμμάτων.  Η κάθε περιοχή διαχειρίζεται με τον τρόπο αυτό τα οργανικά, που η ίδια παράγει χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τις υπόλοιπες γύρω περιοχές.

Το οικονομικό όφελος είναι πολλαπλό αφού εξαλείφεται το κόστος αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας χιλιάδων τόνων οργανικών απορριμμάτων, δηλαδή στην ουσία χιλιάδων τόνων νερού μια και τα οργανικά οικιακά υπολείμματα περιέχουν νερό σε ποσοστά πάνω από 80%.  Ένα κόστος το οποίο επιβαρύνει το δήμο και κατ’ επέκταση το σύνολο των πολιτών μέσω των δημοτικών τελών.  Ένα μεγάλο ποσό χρημάτων το οποίο συνήθως κατευθύνεται σε εργολάβους σκουπιδιών απομυζώντας την τοπική οικονομία και στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις τοπικές αγορές.

Η παραγωγή οργανικού εδαφοβελτιωτικού – λιπάσματος συμβάλλει επίσης στην οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, αλλά και του ίδιου του Δήμου αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλωπιστικά και καλλιέργειες, βελτιώνοντας την απόδοση και μειώνοντας το κόστος της παραγωγικής διαδικασίας.

Το παραγόμενο εδαφοβελτιωτικό είναι άριστης ποιότητας διότι προέρχεται από προδιαλεγμένα (καθαρά) οργανικά υλικά και όχι από σύμμεικτα απορρίμματα, ενώ η ποιότητά του ελέγχεται με τακτικές δειγματοληψίες, απο τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να είναι ασφαλές για χρήση στις καλλιέργειες.  Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η απόδοση των καλλιεργειών και το περιβάλλον αποφεύγει την ρύπανση και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση χημικών λιπασμάτων, όπως ο ευτροφισμός.  Και όλα αυτά με το ελάχιστο δυνατό κόστος για το δήμο της Καλαμάτας και το μέγιστό δυνατό όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Έτσι πάνω από 800 τόνους οργανικών υπολλειματων και υπό τις δύσκολες πρωτόλειες συνθήκες ενός τέτοιου εγχειρήματος, έχουν κομποστοποιηθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Δικτύου Συνοικιακής κομποστοποίησης, ενώ πλούσιο χούμικό εδαφοβελτιωτικό αρίστης ποιότητας έχει παραχθεί και διανεμηθεί στα μέλη του δικτύου, κατάλληλο για χρήση σε καλωπιστικά και εδώδιμα είδη. Ξανατονίζουμε ότι αυτό το προιόν δεν έχει καμία σχέση και είναι απείρως καλύτερο από τα παραγόμενα προιόντα, που προέρχονται από κομποστοποίηση σύμμεικτων απορριμάτων..

Εκατοντάδες δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης έχει πραγματοποίησει η ομάδα RE:THINK, όπως και δράσεις δημιουργικής ανακύκλωσης με εμφανή πλέον αποτελέσματα στην πόλη.  Πολλές οι εργατοώρες  του εγχειρήματος που δεν αποζημιώνονται, μεγάλη η εθελοντική προσφορά απο τα μέλη της ομάδας μέχρι εξαντλήσεως και σημαντική η μείωση του κόστους για το Δήμο.

Untitled-1

L1060497

Όμως η ομάδα RE:THINK δεν στάθηκε μόνο στην δημιουργία του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην πόλη μας σε συνεργασία μετον Δήμο Καλαμάτας, αλλά προχώρησε σε ἐνα ακόμα σημαντικό βήμα για μια πραγματικά βιώσιμη και αλληλλέγγυα κοινωνία.

Σε συνεργασία με το Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακης καλλιέργειας Φοίφα , (το πρώτο εκπαιδευτικό επισκέψιμο πολυλειτουργικό περιαστικό αγρόκτημα πάνω στην παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια) δημιούργησε την μοναδική, στην περιοχή μας,  ανοιχτή στον κόσμο Τράπεζα Σπόρων από Παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, που πλέον απαριθμεί πάνω από 300 είδη.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί μικρή ποσότητα σπόρων , μέσα από αλλεπάλληλες εκπαιδεύσεις μαθαίνει να τους καλλιεργεί, προκειμενου να μπορεί να είναι αυτάρκης  παραγωγικά, αλλά και και να ανατροφοδοτεί την ανοιχτή τράπεζα σπόρων, ως μέλος-σποροφύλακάς της. Οι παραδοσιακοί σπόροι συμβάλουν στην προστασία και διεύρυνση της αγροτικής βιοποικιλότητας. Η απουσία τους σημαίνει απώλεια της γενετικής βάσης αυτών των ειδών και αυτό έχει επίπτωση στην εξέλιξη και την δυνατότητα για φυσική επιλογή.

Slide10

Μέχρι στιγμής έχουμε διοργανώσει 7 τοπικές  ανταλλαγές σπόρων στην περιοχή μας, ενώ χιλιάδες πλέον φακελάκια παραδοσιακών ποικιλλιών έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε νυν και μελλοντικούς σποροφύλακες. Με άλλα λόγια στηρίζουμε και ενισχύουμε  το δικαίωμα  του κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία καλλιεργητή να κρατά σπόρο για την επόμενη χρονιά δημιουργώντας  ένα δίκτυο προστασίας της βιοποικιλότητας προωθώντας  τόσοτους σπόρους, που είναι ελεύθεροι πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και την αντίστοιχη γνώση, διατήρησής τους…..μια  γνώση που έχει χαθεί πλέον σε πολλές χώρες

Slide29

Όλα τα παραπάνω είναι βασικά δομικά στοιχεία μιας κοινωνίας, που πιστεύει στην αλληλεγγύη και στην ελευθερία των φυσικών πόρων … αυτήν την κοινωνία οραματιζόμαστε και για αυτήν την κοινωνία παλέυουμε καθώς σε μια τέτοια κοινωνία ο άνθρωπος μπορεί να “ ανθίσει” και να είναι πραγματικά ελεύθερος και δημιουργικός και δικαίως να λέγεται Άνθρωπος.

Η ανεξαρτησία των φυσικών πόρων είναι  προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Όμως να  μην ξεχνάμε  οτι ο δρόμος για την ελευθερία και κατ’ επέκταση την αλήθεια είναι στρωμένος από ” ανθρώπους ” που δεν μπορούν να αντιληφθούν οτι οι φύση τους ξεπερνά και όσο εγωισμό, κακία και μικρομυαλιά και αν έχουν , σε κάποια φάση θα χρειαστούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για τις πράξεις τους…(και σίγουρα τότε ο λογαριασμός για αυτούς θα είναι δυσβάστακτος).

Γι αυτό σε όσους νιώθουν οτι η ζωή τους καταβάλει ένα έχουμε να πούμε…. Xαμογελάμε και προχωράμε!!!

Επικεντρωνόμαστε  σε θετικές δράσεις, δηλαδή στο κτίσιμο της βάσης για ένα διαφορετικό μέλλον..

Για αυτό και πλέον στο αγρόκτημά μας εκπαίδευουμε σχολεία, φορείς, άτυπες ομάδες ανθρώπων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές που επιθυμούν μια στροφἠ σε μια καθημερινοτητα εναρμονισμενη με τις φυσικές διαδικασίες.

Δεκάδες τα σχολεία από την  περιοχή μας και όχι μονο που έχουν περάσει από το αγρόκτημά μας και έχουν μετάσχει στα εργαστήριά μας , έχουν μάθει να κάνουν κομποστοποίηση, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους κήπους και τις δικές τους μικρές τράπεζες σπόρων.  Πολλές και οι συνεργασίες με εκπαιδευτικούς  αλλά και συλλόγους εκπαιδευτικών, δεκάδες οι προσκλήσεις από συλλόγους, σχετικούς, ερευνητικά κέντρα, ακόμα και απο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοπονννήσου αλλά και από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για παρουσιάσεις τόσο του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, όσο και της Τράπεζας Σπόρων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  του Αγροκτηματος.

Slide08

Το έργο πλέον έχει πλέον συνεργάτες και υποστήριξη και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως Μυτιλήνη, Μύκονος, Αίγινα κ.α

Και υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες τέτοιες πραγματικά καινοτόμες και υπέρ του κοινωνικού συνόλου πρωτοβουλίες θεωρούμε, ότι  χρειάζεται να υποστηρίζονται πρώτα από όλα και μετά η όποια βιομηχανική δραστηριότητα, αν όντως θέλουμε μια πραγματική και όχι κατ επίφαση βιώσιμη κοινωνία σε αρμονία με το περιβάλλον.

Ζούμε και δουλεύουμε έχοντας ως οδηγό μας την αλήθεια και αυτό έχει κόστος

Η Ομάδα RE:THINK

Υ.Σ Προς φορείς κτλ.

Το έργο μας οκονομικά έχει υποστηριχτεί αποκλειστικά από τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς ευρωπαικά κονδύλια, χωρίς τίποτα! Τα μόνα μας έσοδα είναι τα εργαστήριά μας και τα προιόντα μας, τα οποία και φυσικά δεν καλύπτουν τις ανάγκες του έργου της μελἐτης, διατήρησης, ενδημικών και παραδοσιακών φυτών. Επιπλέον η παράλληλη διατήρηση και εξέλιξη του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης στην πόλη μας, ένα δημιούργημά μας κοινωνικά και περιβαλλοντικά ιδιαίτερα σημαντικο, το οποίο έχει περιοδικά την  οικονομική στήριξη του Δήμου Καλαμάτας, δυσχεραίνει την κατανομή χρόνου για όλες τις παραπάνω δράσεις!

Ζητάμε λοιπόν τη στήριξή σας στο διευρυμένο έργο της ομάδας μας RE:THINK

Η στήριξη αυτή μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Μπορεί να έχει τη μορφή συμπαράστασης στο έργο μας από φορείς ομάδες συλλογικότητες μέσω ενός κειμένου στήριξης. Μπορεί επίσης να είναι η προσφορά βοήθειας από άτομα ή συλλογικότητες, που θα συμβαλλουν στην επικοινωνία, την καλλιέργεια των ειδών, στην καταγραφή, αλλά και τα δημιουργικά μας εργαστήρια.

Όσοι νιώθουν ότι μπορούν να μας αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους ή ακόμα και τις επαγγελματικές τους ικανότητες, ας επικοινωνήσουν μαζί μας, στους παρακάτω συνδέσμους ή στα τηλ. 2721022505, 2721091984

DSC_0552

www.rethink-project.gr

F.B : Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα

F.B: Re:Think Project