Διευκρινήσεις προς Δήμο Καλαμάτας. “Στηρίξτε το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης.”

 

rethink_compost tank_public green spaces

Σε σχέση με την πρόσφατη ανακοινωση του Δήμου Καλαμάτας για την δημιουργία ξεχωριστών χώρων κομποστοποίησης, στους δημοτικούς κήπους και πάρκα της πόλης,  θα θελαμε να θυμίσουμε και να διευκρινήσουμε τα κάτωθι:

O Δἠμος Καλαμάτας, μετα από πρόσκληση της ομάδας RE:THINK , έχει προχωρήσει από το 2011 σε   αποσπασματική συνεργασία με την ομάδα για την δημιουργία και εξέλιξη του Δικτυου Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας, το οποίο και μέχρι στιγμής έχει εξαπλωθεί σε 37 σημεία στην πόλη και αποτελείται απο 60 συνοικιακούς κομποστοποιητές.

Στόχος του Δίκτυου είναι η μείωση των παραγόμενων φυτικών οργανικών απορριμάτων του Δήμου μέσω της χρἠσης συνοικιακών κομποστοποιητων διαχειρίσιμων από ομάδες πολιτών, συλλογικούς φορείς, αλλά και φυσικά και από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω της φυσικής κομποστοποίησης, όπου και αποδομούνται τα φυτικά οργανικά υπολειμματα, μέσα σε διάστημα 6 μηνων. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή οργανικού χούμου δηλ. Κομποστ για χρήση, τόσο απο τους πολίτες που κάνουν χρήση όσο και φυσικά απο τον ίδιο τον Δήμο Καλαμάτας..

Για να γίνει όμως σωστά και αποτελεσματικά αυτή η διαδικασία, σε δημόσιο χώρο θέλει

Α. την χρήση ενδεδειγμένου ξύλινου κομποστοποιητη για να διευκολυνθεί η αερόβια διαδικασία κομποστοποίησης και όχι σωρούς κομποστοποίησης, καθώς ο έλεγχός τους στον δημόσιο χώρο, καθίσταται πιο δύσκολος και μη αποτελεσματικός.

(Επιπλέον στην Καλαμάτα έχουμε πλέον το ανταγωνιστικό πλεονἐκτημα να έχουμε τους δίκους μας κομποστοποιητές δηλ. Τον κομποστοποιητη RE:THINK , ο οποίος και κατασκευάζεται με όρους κοινωνικής οικονομίας , ενισχύοντας την τοπική οικονομία, από εντόπιο ξύλο , χωρις χημικές προσθἠκες, με διάρκεια λειτουργίας 5 χρόνια, με δυνατότητα απορρόφησης οργανικού υλικού εως και 14 τόννους ετησίως και πιστοποιητικό ευρασιτεχνίας από τον ΟΒΙ.)

Β. την συνεχή ανατροφοδὀτηση των κουτιών κομποστοποίησης με προδιαλεγμένο φυτικό οργανικό υλικό από την ομάδα κατοίκων ή τον φορέα που έχει αναλάβει το κάθε σημείο συνοικιακής κομποστοποίησης, όπως επίσης και συνεργασία με την ομαδα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ή ακόμα και για την βελτίωση του σημείου κομποστοποίησης.

(Για αυτό και οργανώναμε και συνεχίζουμε να οργανώνουμε ενημερωτικά εργαστἠρια εκπαίδευσης πάνω στην φυσική κομποστοποίηση , όπως επίσης και πάνω στην χρήση του παραγόμενου κομποστ.)

Γ. Την συνεχή επιμέλεια του σημείου κομποστοποίησης απο την ομάδα κατοίκων ή τον φορέα.

(Γνωρίζοντας οτι αυτη η διαδικασία θέλει χρόνο και επιμονή προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να βοηθούμε επικουρικά , οπου χρειάζεται και φυσικά οταν υπάρχει πλαίσιο συγκεκριμένης συνεργασιας με τον Δήμο να μεγιστοποιούμε τα αποτελεσματα του Δικτύου.)

 

rethink compost tank_urban areas klmt2

Από την αρχἠ της συνεργασίας μας με τον Δήμο Καλαμάτας, το 2011 υπήρχε το σαφές και λογικό αίτημα της τοποθέτησης ξύλινων κομποστοποιητών στους 2 μεγάλους δημόσιους χὠρους πρασίνου, το Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας (Τεντα) και το πάρκο ΟΣΕ Καλαμάτας, των οποίων την επιμέλεια θα είχε , οπως ηταν και λογικό η υπηρεσία Πρασίνου Καλαμάτας. Ομως διάφοροι παρἀγοντες μας έδειχναν οτι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την υπηρεσία και έτσι εμείς, επιδεικνύοντας μια θετική στάση, δεν ήρθαμε σε αντιπαρἀθεση, αλλά προσπαθήσαμε να βρουμε εκ των υστέρων χρήστες για τους συγκεκριμένους κομποστοποιητές . Ξέρουμε οτι για να πάει καλά ενας συνοικιακός κομποστοποιητής χρειάζεται να υπάρχει ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένη ομάδα κατοίκων ἠ φορέα. Ετσι στο Ανατολικό κέντρο συνδεθήκαμε με το ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας, με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας όπως επίσης και με ανθρώπους που είχαν αιτηθεί κήπο από τον Δήμο Καλαμάτας και μετά από δική τους αίτηση, τοποθετούσαμε διαδοχικά κομποστοποιητές, ανάλογα με την ζήτηση και φυσικά την δυνατότητα συνεργασίας με τον Δήμο Καλαμάτας. Μἐινανε εκτός, 4 κομποστοποιητες, για τους οποίους καλό θα ήταν η υπηρεσία Πρασινου να ξαναδιερευνήσει την δυνατοτότητα επιμἐλειας, σε συνεργασία με πιθανούς χρήστες.

Όσον αφορά το Παρκο ΟΣΕ Καλαμάτας , ενώ τυπικά και πάλι είχε η υπηρεσία Πρασίνου την επιμέλεια, παρουσιάστηκαν εξωτερικές δυσκολίες και έτσι προσπαθήσαμε να βρούμε στοιχεία χρήσης από συγκεκριμένο κόσμο, τα οποία και σταδιακά αυξανόντουσαν. Ομως η διαδοχική ελλειματική επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες του Δήμου είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η προσβαση στους 2 βόρειους κομποστοποιητές του Παρκου, ένας να καταστραφει ολοσχερώς , ενας να μεταφερθεί αλλα να μην χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες πρασίνου για την κομποστοποίηση του φυτικού υλικού που συλλεγει ο Δἠμος , ακριβώς διπλα από τον κομποστοποιητή, ενώ οι 2 νότιοι κομποστοποιητές να καταστραφούν ολοσχερώς από την έλλειψη συντήρησης. Η εξάμηνη συνεργασία που κάναμε το 2014 , όπως και η χρήση τους απο μια ιδιαιτερα δυναμική ομάδα πολιτών παρέτεινε την λειτουργία τους, αλλά χρειάζεται και η επιμέλεια του φορέα που τους έχει αναλαβει.

Ο Δήμος Καλαμάτας αν θέλει να παραμείνει πρωτοπορος στο έργο που κάνει, σκόπιμο είναι να μην ακυρώσει την επένδυση που έχει κάνει, και η οποία του έχει αποφἐρει πίσω μεχρι στιγμής πάνω από 400 τόνους οργανικού χωματος , εντελώς δωρεάν και ανυπολογιστό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και επικοινωνιακό ὠφελος.

Ετσι στην πρόθεσή του να δημιουργήσει ξεχωριστά σημεία κομποστοποίησης, αντιπροτείνουμε , το πάγιο αίτημά μας για

Α. την μεγιστοποποίηση της χρήσης του Δικτυου Συνοικιακής Κομποστοποίησης από το σύνολο των υπηρεσιών του και φυσικά την ανάπτυξή του, εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Β. Την δημιουργία 4 σημείων, στους Δημόσιους Χώρους Πρασίνου της πόλης, (δηλ Πάρκο ΟΣΕ Καλαμάτας, Ανατολικό Κέντρο, Δυτικό Κέντρο και Φυτώριο) για την συλλογή των κλαδεμάτων τοσο των πολιτών, όσο και των χώρων πρασίνου του Δήμου. Τα ξυλώδη φυτικά μέρη αναλὀγως τον όγκο τους, χρειάζονται πρώτα να θρυμματιστούν και μετά να χρησιμοποιηθούν σαν οργανικό υλικό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνεται στον υπάρχοντα χώρο της πρὠην Μολακ και το θρύμμα να χρησιμοποιείται αντί για χώμα στο υπάρχον Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης, καθώς χρειάζεται να υπάρχει συνεχώς απαιτούμενη ποσοτητα χώματος ή θρύμματος από φυσικό ξύλο για την επικάλυψη των υλικών.

Επιπλέον χρήσιμο για την αποτελεσματικότητα του έργου άρα και της επένδυσής του είναι να αναδυκνείει τόσο τα ωφέλη, όσο και τον τρόπο λειτουργιας του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποιησης , μέσα από τις επικοινωνιακές δομές που έχει.

Καθώς το έργο αυτο ωφελεί πρωτίστως το σύνολο του Δήμου Καλαμάτας.

Τελος χρειαζεται άμεσα να συνδέσει τις υπηρεσίες του με το Δικτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης και να φροντίζει να έχει άμεση σχέση με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ , που είναι ο πλέον αδειοδοτημένος και κατάλληλος επιστημονικός οργανισμός για την πιστοποίηση του παραγόμενου κομποστ.

rethink_compost tank_community gardens klmt rethink-community compost network

Tα επόμενα βήματά μας.

Μέχρι στιγμής και από αρχές Δεκεμβρίου 2016 έχει ήδη γίνει επιμέλεια στο 1/3 του συνόλου του Δικτύου καθώς και 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια κομποστοποίησης και παρουσιάσεις για τα ωφέλη και τρόπο λειτουργίας σε σχολεία και φορείς της πόλης μας.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΟΣΕ αρχικά θα αντικαταστήσουμε σε πρώτη φάση του κομποστοποιητές στην νότια πλευρά του πάρκου, καλώντας τον Δήμο να προχωρήσει και στην δημιουργία σημείου για την τοποθέτηση των κλαδιών , δίπλα στους κομποστοποιητές, καθώς θεωρούμε ότι είναι αρκετά κατάλληλος χώρος για τον συνδυασμό των δύο λειτουργιών. Τα υπόλοιπα σημεία κομποστοποίησης θα μεταφερθούν σε σχολεία που έχουν κἀνει ήδη αίτηση για υιοθέτηση και επιμέλεια συνοικιακού κομποστοποιητή.

Οσον αφορά το Ανατολικό Κέντρο καλούμε τον Δήμο να δημιουργήσει σημείο για την τοποθέτηση των κλαδιών , δίπλα στους κομποστοποιητές στην νοτιονανατολική πλευρά του νοτιοανατολικού κέντρου, οπου και τωρα ατύπως γίνεται αυτη η διαδικασία και φυσικά η υπηρεσία Πρασινου να αναλάβει την επιμελεια τους. Ενώ για τους άλλους 2 , αν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική τους λειτουργία θα προχωρήσουμε σε αντικατάσταση και μεταφορά τους σε γειτονιές της Καλαμάτας που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Τέλος όσον αφορά την λειτουργία του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης εντός των Δημοτικών Κήπων Καλαμάτας, θεωρούμε ότι έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, καθώς οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει και λειτουργούν τους κήπους είναι οι ίδιοι που έχουν αναλάβει και τους κομποστοποιητές. Καλό λοιπόν είναι ο Δήμος Καλαμάτας να ενισχύσει αυτήν την σχἐση και να μην την αποπροσανατολίζει, χωρίς λόγο.

Το ζήτημα της κοινωνικής διαχείρισης των απορριμάτων και ιδιαίτερα της αυτο-διαχείρισης των οργανικών μας απορριμάτων αποτελεί κομβικής σημασίας , όχι μονο για την τοπική μας οικονομία , αλλά και για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, οπου διαλύεται η τοπική οικονομία και η επιχειρηματικότητα, το να πετυχαίνουμε ως κοινωνία να αυτοδιαχειριζόμαστε το οργανικό μας υπόλλειμα, συνεργατικά , με οικονομικό τρόπο, χωρίς την χρήση εκδόχων και παράγοντας για ιδία χρήση ενα προιόν , το οποιο υπο άλλες συνθηκες θα το αγοράζαμε ακριβά, δημιουργεί συνθήκες οικονομικής αυτάρκειας και βασεις για μια πραγματικά βιώσιμη κοινωνία.

Και στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας μας καλούμε τον Δήμο Καλαμάτας να στηρίξει αυτήν την οπτική και λογική .

Αυτήν την στιγμή σε μια Ευρώπη που καταρρέει , και με ζητούμενο την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, δεν υπάρχει δομημένο Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης που να στηρίζεται στην αυτοδιάθεση των πολιτών να διαχειριστούν σε δημόσιο χώρο τα οργανικά τους υπολείμματα για ιδία χρήση. Και αυτό το στοιχείο αποτελεί την επιτομή της κοινωνικής οικονομίας , ένα πλεονέκτημα που ο Δήμος Καλαμάτας χρήσιμο είναι να προβάλλει και να αναπτύξει.

RE:THINK KOIN.Σ.ΕΠ