Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης-Δίκτυο Σποροφυλάκων Καλαμάτας @ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, 25.01.2017

RE:THINK PROJECT @ KLMT YOUTH CENTER

RE:THINK 
Δικτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας
Δικτυο Σποροφυλάκων Καλαμάτας”

Κέντρο Νέων Καλαμάτας, 25.01.2016, πλατειά Όθωνος 10, Καλαμάτα

Σας καλούμε  στις 25.01.2016 και στις 8.00 το απόγευμα στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας, σε μια ξενἀγηση στον κόσμο του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας καθώς και του Δικτύου Σποροφυλάκων, 2 κοινωνικα-περιβαλλοντικά εγχειρήματα που εξελλίσονται στην πόλη μας και όχι μόνο, τα τελευταία 5 χρονια, από την ομάδα RE:THINK, στο Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα.

Βασική ιδέα και στόχος και των 2 δικτυων είναι η δυνατότητα του κάθε πολίτη να αυτοδιαχειριστεί την τροφή του , αλλά και το οργανικό υπόλλειμά του, μἐσα στην καθημερινότητά του, και από απλός καταναλωτής να μεταμορφωθεί σε παραγωγό τροφής και οργανικού ενεργοποιημένου χώματος για ιδία χρήση.

Θα παρουσιαστεί συνοπτικά η πορεία του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης ,η δυναμική του, τα χαρακτηριστικά του, αλλά και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του. Επιπλέον θα παρουσιαστεί και το έργο που συντελείται μέσα από το Δίκτυο Σποροφυλάκων  και την Ανοιχτή Τράπεζα Σπόρων του Αγροκτήματος Φοίφα, πάνω στην διατήρηση και ελεύθερη ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων, ανοιχτής γονιμοποίησης.

    Για την ομάδα RE:THINK η δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμης κοινωνίας , προυποθέτει πρώτα και κύρια την δυνατότητα μειωσης του αποτυπὠματός μας και την ανάληψη ευθύνης από κάθε πολίτη, για την αυτοδιαχείριση τόσο της τροφἠς του, όσο και των απορριμάτων του. Στο Αγρόκτημα Φοίφα έχει αναπτύξει το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα, “Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας” ερευνώντας και αναπτύσσοντας τεχνικές αει-καλλιέργειας, δημιουργικής επανάχρησης, αλλά και οικοτεχνίας, ως δομικά εργαλεία μιας καθημερινότητας βιώσιμης, όμορφης,  εναρμονισμένης με τις φυσικές διαδικασίες.

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μια εθελοντική δομή, ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος, που στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται από τα ίδια τα μέλη του και τους εθελοντές του. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του σταθηκε αρωγός στο έργο της RE:THINK, μέσα από μια πολύπλευρη συνεργασία σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και ενημερώσεις, αλλά και στη υιοθέτηση συνοικιακού κομποστοποιητή στην γειτονιά του. Μέσα από τον πλούσιο και πολύπολιτισμικό κόσμο των εθελοντών του, στηρίζει και βοηθά στην πολύπλευρη ανάπτυξη εγχειρημάτων που στοχεύουν σε μια βιώσιμη, ανθρώπινη και δημοκρατική κοινωνία.

Για αυτό το λόγο, κάθε χρονιά είναι και διαφορετικό, πιο ζωντανό, πιο οργανωμένο και με περισσότερα εργαστήρια/ δραστηριότητες.

 Σας περιμενουμε!!