Αγροκτημα Φοίφα, νέος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημιουργικής απασχόλησης, 2018-2019

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΟΙΦΑ

“Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ”

Μια εναλλακτική προσέγγιση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

Το πρώτο εκπαιδευτικό πολυλειτουργικό αστικό αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας

“Φυτεύοντας σποροκαρδιές”

Κυριακή 07.10.2018 και 14.10.2018, 11.00-16.00 

Το Αγρόκτημα Φοίφα ξεκινά τον νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων  αλλά και προγραμμάτων αναψυχής για σχολεία , φορείς, και κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Πιο συγκεκριμένα από αυτήν την Κυριακή 07.10.2018 και κάθε Κυριακή , απο τις 11.00 και μετά το Αγρόκτημα Φοίφα θα είναι ανοιχτό για ελεύθερο παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση των παιδιών στην φύση αλλά και δημιουργική αναψυχή όλης της οικογένειας. Κάθε Κυριακή οι θεματικές της απασχόλησης θα ποικίλουν αλλά θα εχουν ως κεντρικά σημεια αναφοράς την δημιουργική επαφή των παιδιών με το οικοσύστημα ενός φυσικού αγροκτήματος , με την φυσική καλλιέργεια καθώς και με ποικίλες τεχνικές δημιουργικής επανάχρησης αλλά και εικαστικής δημιουργίας.

Παράλληλα από φέτος ξεκινούν και οι δύο επιμέρους απογευματινές δραστηριότητες στο Αγρόκτημα κάθε Πέμπτη και Παρασκευή , “Καλλιεργώντας τον κήπο της αειφορίας”, και Re:Think, Re:Do, Re:Make, για ηλικίες από 3,5 μέχρι και 12 ετών με κύριο αντικείμενο την δημιουργία αειφορικών κήπων και την δημιουργική επαναχρηση, μέσα απο  βιωματική παιδαγωγική προσέγγιση.

Παράλληλα από Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ξεκινά και ο κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που διενεργούνται με μεγάλη επιτυχία  συνεχόμενα εδώ και 4 χρόνια στο αγρόκτημα Φοίφα

Τα προγράμματα έχουν τον γενικό τίτλο ” Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας”, απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότηταςκαι  κατάλληλα προσαρμοσμένα στο διαφορετικό γνωστικό, μαθησιακό επίπεδο των σχολικών ομάδων ,σε  νηπιαγωγείο, δημοτικό,γυμνάσιο, λύκειο.

 

Βασικό στόχος είναι η εκπαίδευση πάνω στον πολιτισμο της καλλιέργειας, ενα ολοκληρώμενο και συνοπτικό βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα , το οποίο και έχει δημιουργηθεί από την εκπαιδευτική ομάδα του αγροκτήματος, επηρρεασμένο από την ζωή στο αγρόκτημα και τα γνωστικά ωφέλη που προκύπτουν.

Επιμέρους αντικείμενα όπως είναι ο κύκλος του φυτού και του σπόρου, η κομποστοποιήση, η δημιουργία αειφορικών κήπων, η δημιουργική επανάχρηση, η αναγνώριση των βοτάνων και η δημιουργία υποπροιόντων είναι κάποιες από τις θεματικές ενότητες του συνολικού περιβαλλοντικού προγράμματος.

Σχολικές ομαδες αλλα και γκρούπ ενδιαφερομένων μπορούν να κλείνουν ραντεβού καθημερινές για την παρακολούθηση, όπως και να αναπτύσσουν και ξεχωριστά projects σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικους του αγροκτήματος , που θα εμπλουτίζουν το σχολικό τους έργο.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αποκτήσουν σημαντικό περιβαλλοντικό γνωστικό υλικό, αλλά και να αναπτύξουν με βιωματικό τρόπο μια ολιστική περιβαλλοντική οπτική και πρακτική, όπου ο άνθρωπος δε νοείται σαν αποκομμένο κομμάτι στην φυσική διαδικασία. Αντίθετα, λειτουργεί ως ένας νοήμων ενεργός οργανισμός, σε πλήρη αλληλεξάρτηση με το φυσικό του περιβάλλον και ως εκ τούτου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού.

Η παιδαγωγική  προσέγγιση βασίζεται στο παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης, στην όξυνση της παρατηρητικότητας, στην βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, στην συνεργασία και στην ισονομία.

Στόχος είναι η συμπλήρωση των γνωστικών αναγκών των διαφορετικών γνωστικά σχολικών ομάδων, με ορολογία και μεθοδολογία προσαρμοσμένη στο δικό τους γνωστικό επίπεδο.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός “Σχολείου στη Φύση”, που να το αγκαλιάσει όλη η σχολική κοινότητα.

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δειτε αναλυτικότερα το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα….

  • Τα εργαστήρια υλοποιούνται στον ευρύτερο ανοιχτό χωρο του αγροκτήματος, ανάμεσα σε πορτοκαλιές, πλατάνους, σεγκόιες, καζουαρίνες και ποικίλα άλλα δασικά και ενδημικά δέντρα της περιοχής μας, ανάμεσα σε ευωδιαστές διαδρομές αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, χρήσιμων τόσο στην καλλιέργεια αλλά και στην υγεία μας, όπως λεβάντες, ματζουράνες, λουίζες, μελισσόχορτα, αλλά και ανάμεσα σε άγρια αγροστώδη παραδοσιακά φυτά, όπως κουκιά, λούπινα, σινάπια, αλλά και διάφορες ποικιλίες παραδοσιακών δημητριακών της περιοχής μας. Το αγρόκτημα διαθέτει επίσης δύο κλειστούς χώρους, στους οποίους υλοποιούνται τα εργαστήρια που απαιτούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, την σποροτράπεζα με πάνω από 300 ποικιλίες παραδοσιακών φυτών και το εργαστήριο των ιδιοκατασκευών.

Για όποια διευκρίνηση ή αν επιθυμείτε να σας στείλουμε σε έντυπη μορφή τον εκπαιδευτικό οδηγό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Σταθερό: 2721 0 22 505
Κινητό: 697 27 55 079
e-mail: farmafifa@gmail.com
F.b. : ΑγρόκτημαΦυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα

Πατώντας εδώ , στην ενότητα φωτογραφίες , μπορείτε να δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες από όλο το φάσμα του έργου του RE:THINK-Αγρόκτημα Φοίφα.

Σας περιμένουμε να επισκεφτείτε το αγρόκτημά μας και μαζί να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά

στον
«Πολιτισμό της Καλλιέργειας»!